Nieuws


Stoer duo voor Van der Stoel

Aannemings- en Transportbedrijf Roel van der Stoel uit Wijdewormer nam onlangs twee nieuwe MAN TGS trucks in gebruik. Het gaat om een 8x6 met een HMF autolaadkraan en een HTS afzetsysteem en een 10x8 met kipperopbouw. Beide trucks rijden inmiddels al vier maanden naar volle tevredenheid van zowel de chauffeurs als van directeur- eigenaar Erik van der Stoel.

Het bedrijf werd in 1936 opgericht als transportbedrijf voor grond, zand en puin. Later kwam daar het aannemingswerk bij en breidde het machinepark zich gestaag uit. Vandaag de dag is Roel van der Stoel vooral gespecialiseerd in natte en droge ontgravingen ten behoeve van nieuwbouw. Het machinepark omvat twee wielladers, negen hydraulische graafmachines en vier zware trucks. Twee daarvan werden onlangs vervangen door nieuwe MAN-trucks.

Directeur Erik van der Stoel: ”We zochten echte terreinauto’s met een maximaal laadvermogen en daarvoor kwamen we uit bij MAN trucks dealer BTS in Wognum. Een bedrijf waarmee we al jaren tot volle tevredenheid zaken doen. De keuze voor MAN werd ook ingegeven door de chauffeurs die er dagelijks mee moeten werken. Zij roemen vooral de ruime cabine en de stilte aan boord in de MAN-trucks. Hun mening is voor ons erg belangrijk’’. De keuze viel op een MAN TGS 50.500 10x8 WSA-H en een TGS 43.500 8x6 WSA-L. De 10x8 is de bekende wide-spread vijfasser met een extra tussen-as zoals Wierda Voertuig Techniek die bouwt voor MAN. Met zijn hydraulische vering met waterpasregeling en een 25 kuub grote Hyva kipper is het een hele stabiele auto die zijn mannetje staat in het terrein. Bron: MAN Truck & Bus b.v.

Vernieuwd DAF Museum geopend

Onder grote belangstelling en in aanwezigheid van bijna alle 160 vrijwilligers is het nieuwe DAF Museum in Eindhoven officieel geopend. Dat gebeurde door de heer Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven, lid van het Nederlandse Koninklijk Huis, die altijd een speciale band met DAF heeft gehad.

Met een record van bijna 60.000 bezoekers per jaar behoort het DAF Museum tot de meest populaire musea in de regio Eindhoven en volgens een recent onderzoek van TripAdvisor is het daar zelfs het meest populaire museum. En de aantrekkingskracht van het DAF Museum neemt alleen nog maar toe, nu de anderhalf jaar durende, ingrijpende verbouwing en modernisering is afgerond en het DAF Museum wil doorgroeien naar 80.000 bezoekers per jaar.

Bij binnenkomst in het ‘nieuwe’ museum valt onmiddellijk de compleet nieuwe entree op, het vernieuwde restaurant, de nieuwe winkel en de moderne uitstraling die deze alle hebben gekregen. De grootste vernieuwing wordt echter pas zichtbaar bij een bezoek aan de expositieruimte: die is namelijk uitgebreid met een compleet nieuwe vleugel met een oppervlakte van maar liefst 1.100 m2. Bron: DAF Trucks N.V.

Mercedes Actros 4163 voor G. Vlastuin

Mercedes-Benz truckdealer SternTrucks overhandigde de sleutels van een Actros 4163 8X4 LS SLT aan G. Vlastuin Transport. De zwaartransporttrekker wordt ingezet voor transporten met een treingewicht tot 250 ton. Het is de eerste Mercedes-Benz truck in het wagenpark van de Utrechtse vervoerder.

Met de Actros 4163 SLT heeft G. Vlastuin Transport gekozen voor een truck die perfect uitgerust is voor het uitzonderlijk vervoer. De 250-tons trekker zal voornamelijk windturbineonderdelen vervoeren. “We kwamen uit bij de Actros na goede geluiden uit de markt”, begint Jaap Vlastuin, directeur van G. Vlastuin Transport. “Een belangrijke reden is het feit dat deze truck over de Turbo-Retarder-Koppeling beschikt. Deze wordt alleen aangeboden door Mercedes-Benz.” Deze slijtagevrije koppeling, die ontwikkeld is in samenwerking met Voith, maakt een maximale belasting mogelijk bij het wegrijden en rangeren én dient tegelijkertijd als retarder voor extra veiligheid. Met een schuifbare schotel is de Actros verder geoptimaliseerd voor het speciaaltransport. Aan de hand van deze schotel kan de lading beter over de vier assen worden verdeeld, waardoor de maximale aslasten optimaal benut worden. Bron: Mercedes-Benz Trucks Nederland B.V.

Volvo met bijzondere afstandsbediening

Roos Kunststof Rijplaten Verhuur uit Den Haag heeft een Volvo FMX 460 8x2 tridem met autolaadkraan in gebruik genomen. De truck en de autolaadkraan kunnen met één afstandsbediening worden bediend. Het is de eerste Volvo-truck in Nederland die deze mogelijkheid heeft. De maatwerkoplossing is op verzoek van Roos Kunststof Rijplaten Verhuur uitgedacht door dealer Volvo Group Truck Center, Palfinger en Drimote.

De Volvo FMX 8x2 met open laadbak en zeventien tonmeter Palfinger Epsilon autolaadkraan wordt ingezet voor het transport en het leggen van kunststof rijplaten. Die worden verhuurd aan onder meer bouwbedrijven, hoveniers, schildersbedrijven, verhuurders van hoogwerkers, gemeenten en organisatoren van evenementen.

“De kunststof rijplaten moeten naadloos op elkaar aansluiten en dus is het zaak om ze nauwkeurig te leggen”, vertelt mede-eigenaar Bas van Nierop. “Bij het uitleggen van de rijplaten moest de chauffeur voorheen met twee verschillende afstandsbedieningen werken als hij naast de truck stond. Eén om de kraan te bedienen en één om de truck naar voren of achteren te kunnen verplaatsen. Om het werk voor de chauffeur te vereenvoudigen, wilden wij graag de bediening van de truck en de kraan samenbrengen in één afstandsbediening.” Bron: Volvo Trucks Nederland

Prestigieuze Noordhof-prijs

DAF Trucks beproevingsmonteur Eef Arens heeft de fameuze Noordhof-prijs gewonnen. Als ‘beste vakman van de Brainport-regio’ ontving Arens de bijhorende bokaal in de categorie ‘Mechatronica/overige’. De jaarlijkse Noordhof-prijs wordt georganiseerd door de Stichting Bevordering Vakmanschap en werd uitgereikt tijdens de Brainport Industries Campus in Eindhoven.

De Noordhofprijs wordt uitgereikt aan de beste vakmensen van de Brainport regio (Zuidoost-Brabant). Met de onderscheiding benadrukt de Stichting Bevordering Vakmanschap het belang en de waarde van vakmanschap in de categorieën ‘Metaal’, ‘Bouw’ en ‘Mechatronica/Overige’. Genomineerden hebben niet alleen als vakman de top bereikt, maar dienen ook aan andere zware eisen te voldoen: ze moeten minstens tien jaar werkzaam zijn in het betreffende vakgebied én een voorbeeld zijn voor met name jongere collega’s op wie zij óók hun kennis en kunde met enthousiasme overdragen.

De 61-jarige Eef is allround beproevingsmonteur bij het Research Center van DAF in Eindhoven. Daar voert hij proeven uit met technologieën die pas over jaren op de markt verschijnen. Eef is nooit echt los van werk. “Ik bedoel: werk je hier, dan sta je 24-7 klaar. Zo simpel is het. Mijn baas kan me altijd bellen: ik ben er. En ik slaap niet voordat een probleem is opgelost, al moet ik daar 24 uur achtereen voor werken.” Bron: DAF Trucks N.V.

MAN-trekkers voor Van Wieren

Van Wieren Special BV uit Emmeloord heeft twee nieuwe MAN TGX 26.500 XXL trekkers in gebruik genomen. De bijzonder compleet uitgeruste 6x2 trekkers werden door MAN Trucks dealer Wierda Bedrijfswagens in de Van Wieren-uitvoering opgebouwd en afgeleverd.

Van Wieren Special BV heeft al bijna 75 jaar ervaring met exceptioneel en speciaal transport van onder andere machines, windmolenonderdelen, gasturbines en pijpleidingen in heel Europa, met de nadruk op Scandinavië, Duitsland en België. Daarvoor zet het bedrijf een vloot van 40 trekkende eenheden en 55 speciale opleggers in. Het familiebedrijf heeft een gemengd wagenpark waarin het merk MAN sinds een aantal jaren ook vertegenwoordigd is.

Directeur Richard de Graaf: ‘Onze eerste kennismaking met MAN Trucks en dealer Wierda Bedrijfswagens was in 2013. We kregen door een overname een MAN-truck in de vloot en die deed het bijzonder goed. We hebben toen besloten de nog witte MAN in onze huisstijl te laten spuiten en sindsdien heeft MAN zich een vaste plaats in de vloot weten te verschaffen’’. Zowel de truck als de dealerorganisatie van MAN Trucks beviel uitstekend en met name het contact met Wierda Bedrijfswagens werd door Van Wieren als erg prettig ervaren. ‘De serviceafdeling stond altijd voor ons klaar en daarbij komt dat de chauffeurs erg tevreden zijn over de MAN’s. Die ervaring heeft geleid tot vervolgaankopen en met deze twee rijden er nu zes MAN trucks in de vloot.’ Bron: MAN Truck & Bus b.v.

Campagne toekomstige trucktechnici

Het tekort aan technisch geschoold personeel is nog altijd aan de orde van de dag, zo ook in de bedrijfswagensector. Om te helpen het tekort aan trucktechnici terug te dringen, heeft Mercedes-Benz Trucks Nederland een landelijke campagne gelanceerd.

Eerder dit jaar verscheen de TechBarometer, de jaarlijkse rapportage van ROVC Technische Opleidingen. Hieruit bleek andermaal hoe nijpend het tekort in Nederland is aan technisch geschoold personeel. Zo verwacht 80 procent van de organisaties in de komende vijf jaar een tekort aan technici, mede veroorzaakt door de vergrijzing in de sector. Bovendien zijn er naar verwachting te weinig jongeren die op termijn dit gat kunnen invullen. Deze tendens is ook van toepassing op het vak trucktechnicus. Daarop heeft Mercedes-Benz Trucks Nederland besloten de sector de helpende hand te reiken in de vorm van de #whatthetruck-campagne.

Met deze landelijke jongerencampagne wil Mercedes-Benz Trucks middelbare scholieren enthousiasmeren voor het vak van trucktechnicus. In de campagne worden (internet)memes gebruikt om de brug te slaan naar de belevingswereld van jongeren. #whatthetruck weerspiegelt de verbazing over hoeveel het beroep van trucktechnicus eigenlijk te bieden heeft. Zo werk je iedere dag weer met met de modernste technieken, is elke dag anders door de afwisselende werkzaamheden, heb je uitstekende carrièremogelijkheden en werk je als volwaardig lid in een hechte ploeg. Kortom, een baan met veel mogelijkheden. Bron: Mercedes-Benz Trucks Nederland B.V.

DAF partner voor rioleringsbeheer

Voor vandervalk+degroot is alleen het beste goed genoeg. Om die reden vertrouwt deze specialist in rioleringsbeheer al jaren op DAF trucks. Ook nu, bij de selectie voor het vernieuwen van het wagenpark, is dit merk als beste ‘partner’ uit de bus gekomen. In vijf jaar tijd worden 54 trucks vervangen. De eerste exemplaren, twee nieuwe DAF CF 410 FN met vacuümzuigeropbouw, zijn vrijdag 1 november officieel afgeleverd. Dat gebeurde bij de DAF-fabriek in Eindhoven in aanwezigheid van Michiel Kuijs, Directeur DAF Nederland, en Klaas Hobo, verkoopleider Van Hooft Bedrijfswagen B.V. John Witkamp, CEO van vandervalk+degroot heeft de sleutels in ontvangst genomen, samen met COO Evert Wijnbergen en Jan Huygen, Directeur Grootvalk BV opbouwfabriek.

“DAF is eigenlijk al 57 jaar onze belangrijkste leverancier”, stelt Witkamp. “De eerste DAF uit 1962 is er zelfs nog. Die maakt deel uit van het historisch erfgoed. Voor vernieuwing van het wagenpark hebben we afgelopen voorjaar weer gekozen voor DAF, omdat bij dit merk en ook bij de dealer de specifieke kennis aanwezig is van onze speciale voertuigen. Niets is bij ons standaard. Met DAF kunnen we soepel schakelen als het gaat om kleine veranderingen aan het chassis voor onze specialistische opbouw. Zelfs onze gele huiskleur heeft DAF opgenomen in het af-fabriek leverbare kleurenpallet. Zo is er geen verschil in kleurtint tussen cabine en opbouw.” Bron: DAF Trucks N.V.