Historisch GrondverzetOp zaterdag 23 en zondag 24 juli werd op de locatie van de zandwinning in Nij Beets (Friesland) het Historisch Grondverzet evenement georganiseerd. Oude machines en kiepwagens werden ingezet om aan het publiek te tonen hoe men vroeger benodigdheden voor o.a. wegenbouw transporteerden.

Drie gerestaureerde Yumbo machines trokken de aandacht. Hoewel deze meeste een opvallend gele kleur hadden, was er ook een oranje rupskraan die de aandacht trok. Deze machine uit ca. 1969 had indertijd deze opvallende kleur en is tijdens de restauratie in ere hersteld. De knalgele Yumbo machine komt uit ca. 1960. De andere gele machine is nog ouder en in Frankrijk geheel begroeid aangetroffen maar met heel veel liefde hersteld en in perfecte, werkende staat, teruggebracht.

De oude machines, tractoren en vrachtwagens zijn in bezit van liefhebbers, dat kun je zien en ‘proeven’. Hoewel alles blinkend naar Nij Beets kwam, ging men er enthousiast mee aan de slag en zal na afloop nog dagen poetswerk volgen.