Terugblik


Hoe is het nu met… Chris Baars

In 2021, net voordat de papieren uitgave van Trucks Magazine werd gestaakt, ging ik een dagje mee met Chris Baars, de trotse eigenaar van Chris Baars Transport. En nu is het tijd voor een terugblik, ik ben benieuwd hoe het nu met hem gaat? “Nog steeds de trotste eigenaar, zoals toen! Als ik op zaterdagochtend naar de gewassen wagens kijk dan moet ik nog steeds glimlachen, dus dat ervaar ik als positief. Ondernemen zit in het bloed, zoals je weet. En ik zal je iets leuks vertellen, er komt binnenkort iets nieuws aan. Dus ik zou het leuk vinden om contact te houden”, aldus Chris.

Toen ik indertijd met je meeging, vertelde je bewust voor het merk MAN te hebben gekozen. Is dat nog steeds zo? “Ja, een MAN doet nog steeds voor mij wat ik wil dat hij doet. Niet alleen ik, maar ook personeelsleden testen weleens een truck van een ander merk. Zo had ik laatst een DAF en een Volvo staan, maar ze maken mij nog steeds niet blij. En de MAN wel, dus daarom heb ik onlangs maar twee nieuwe MAN’s besteld”.

Je zit veel meer op de weg dan ik, Chris. Je ziet dus ook veel meer. Zijn er dingen in het transport die je ziet veranderen? “Ja, als jij nou eens de kilometers gaat rijden, die ik ook maak”, lacht hij. “Geintje! Maar ik zie wel veel veranderen. Wat opvalt, is de enorme hoeveelheid overnames. Ik maak mij daar géén zorgen om. Realiseer mij dat door de snelheid van het groeien, het werk zelf nog weleens vergeten wordt. En dan bedoel ik de kwaliteit, het servicegericht te werk gaan. Want alles moet maar sneller en goedkoper. Maar daar valt ook de kwaliteit mee weg. En ik denk wel dat service iets is waar jij je daadwerkelijk meekunt onderscheiden”.

Ik ben benieuwd hoe hij de toekomst ziet? Zowel voor zichzelf als voor zijn bedrijf? “Tja, als het andere nieuws naar buiten gaat, dan zal je het (denk ik) wel begrijpen. Maar ik zie mijzelf sowieso over 10 jaar nog steeds als trotse transportondernemer. Zolang ik mijn passie en liefhebberij voor de transport behoud, zit het écht wel goed. Ik adem nog net geen diesel, hahaha. Maar, zodra het ‘moeten’ wordt en ik mij ’s morgens afvraag waarom ik het doe, dan wordt het tijd voor wat anders. Maar die gedachten heb ik gelukkig niet en dat wil ik graag zo houden”.

Heb je nog wel tijd voor hobby’s, Chris? “Ja, weet je die oldtimer nog die ik je indertijd liet zien? Die staat momenteel bij de spuiter. Als die af is, hoop ik er samen met mijn vader de bekende oldtimerritjes mee te mogen gaan maken. Samen nieuwe herinneringen maken, dat vind ik een leuk vooruitzicht”.

We komen aan het eind van deze terugblik. Heb je nog tips voor toekomstige chauffeurs? “Als je een échte liefhebber van transport bent en het niet erg vindt om meters te maken, dan adviseer ik ervoor te gaan. Je moet natuurlijk wel het vak en de liefhebberij begrijpen. Heb je een 9 tot 5 mentaliteit is dat geen probleem, maar ga dan vooral iets anders doen! Maar zit het rijden in je hart en begrijp je de humor van de chauffeursfamilie, ga er dan voor”, aldus Chris.

Tot slot, hoe kijk je op deze terugblik rubriek? “Een écht leuk idee. Jullie laten zien op de achtergrond iedereen nog een beetje te volgen. Heel leuk, ik hoop dat jullie dat nog lang blijven doen”.

Door: Jantine