Nieuws


Voorsorteren op de toekomst

DM Logistics gaat schoon en stil de stad in met twee elektrische Renault Trucks E-Tech T-trekkers. DM Logistics zet de trucks in voor retaildistributie. Het bedrijf kiest voor de Renault Trucks E-Tech T vanwege het gunstige TCO-plaatje en de full service die Renault Trucks-dealer Bluekens Truck en Bus biedt bij de overstap naar elektrisch.

DM Logistics is gespecialiseerd in de bevoorrading van winkelketens met de focus op fashion & lifestyle, elektronica, waardevolle goederen en medische benodigdheden. “Dagelijks komen we in binnensteden en sinds 1 januari 2025 geldt er in tientallen steden een zero-emissiezone”, vertelt Sander Bogers, directeur van DM Logistics. “Nieuwe voertuigen die na deze datum op kenteken worden gezet, moeten emissievrij zijn om de binnenstad in te mogen. Ik ben ervan overtuigd dat voor binnenstedelijke distributie elektrisch de oplossing en de toekomst is. Vroeg of laat moeten we toch elektrisch rijden en dan zetten wij die stap liever nu al, zodat we de tijd hebben om ervaring op te doen. We hebben verschillende merken met elkaar vergeleken en de Renault Trucks E-Tech T biedt het meest gunstige TCO-plaatje. Voor beide trucks hebben we een succesvolle aanvraag gedaan voor AanZET-subsidie.”

Nadat in januari de eerste elektrische truck is geleverd, heeft DM Logistics recent de tweede elektrische truck in gebruik genomen. Met de eerste twee elektrische Renault Trucks E-Tech T wil DM Logistics vooral leren. Bogers: “Onze opdrachtgevers staan voor een uitdaging: ze willen graag verduurzamen, maar de kosten moeten zo laag mogelijk blijven. Dat geldt ook voor ons. Daarom zoeken we samen naar manieren om de elektrische truck slim in te zetten. We kijken waar een hogere prijs door voordelen te rechtvaardigen is en hoe we bijvoorbeeld voordelig kunnen gaan opladen bij klanten om kosten te beperken. Een elektrische truck is veel stiller, een groot voordeel bij leveringen in (binnen)steden, is beter voor het milieu en helpt klanten hun klimaatdoelen te behalen. We leren nu al veel over bereik, het plannen van ritten, het optimaal timen van laadmomenten en de invloed van het weer en het type trailer op de prestaties van de truck. De ervaring die we nu opdoen helpt ons én onze klanten bij een soepele overstap naar elektrisch transport en geeft inzicht in hoe we straks grote hoeveelheden goederen kostenefficiënt emissievrij kunnen vervoeren. Onze elektrische trucks draaien de komende tijd flexibel mee in onze planning, maar we staan er ook zeker voor open om deze trucks dedicated in te zetten voor een bestaande opdrachtgever of een nieuwe samenwerking aan te gaan met een partij die ook de stap wil zetten naar elektrisch en emissievrij transport.” Bron: Verzameld Werk

Investeren in zero emissie logistiek

Onlangs nam MARTSON, gevestigd in De Lier, de eerste van twee nieuwe Scania 40R BEV trekkers in gebruik. Hiermee zet het bedrijf een belangrijke stap richting emissievrij transport en toekomstbestendige logistieke oplossingen. Reeds in 2023 is MARTSON gestart met de voorbereiding van deze investering door de verschillende aanbieders van elektrische vrachtwagens te vergelijken. Scania kwam tijdens dit vergelijkende onderzoek als beste naar voren. Tijdens een bezoek aan het Zweedse hoofdkantoor vorig jaar was er de gelegenheid om uitgebreid met diverse elektrische trucks te rijden en werd de keuze andermaal bevestigd.

De nieuwe Scania 40R 4x2 trekker wordt flexibel ingezet voor diverse transporttaken. Salesmanager Paul Mondt schetst de achtergrond van de investering. “Er is geen specifieke opdrachtgever of toepassing gekoppeld aan de elektrische truck. Wij zetten de vrachtwagen in voor ritten met een afstand tussen de 350 en 400 kilometer en willen daar ervaring mee opdoen.” Dit sluit goed aan bij de ambitie van het bedrijf om in te spelen op de groeiende vraag naar zero-emissie transportoplossingen. In aanbestedingen wordt steeds vaker gevraagd naar duurzame vervoersopties, en MARTSON ziet deze stap als een kans om zich te onderscheiden in de markt. Ook verwacht het bedrijf dat kilometerbeprijzing in toenemende mate CO2 gedreven zal worden.

Onlangs kregen diverse chauffeurs van het bedrijf de mogelijkheid om in een Scania BEV demotrekker met geladen oplegger te rijden. Voor velen was dit de eerste ervaring met elektrisch rijden. Omdat de rijstijl een grote invloed heeft op de prestaties en actieradius van elektrische vrachtwagens, wordt veel aandacht besteed aan training en bewustwording. Een efficiënte rijstijl draagt bij aan het optimaal terugwinnen van energie en optimaliseert het energieverbruik. Bron: Scania Benelux

Nooteboom verlegt grenzen

Nooteboom Trailers breidt haar windprogramma verder uit met de baanbrekende, vier keer uitschuifbare Super Wing Carrier XL (SWC-XL). Deze trailer speciaal ontworpen voor het transport van de nieuwste windturbine rotorbladen van meer dan 85 meter lang. Deze extreem lange trailer, type SWC-91-24V(QP), heeft extra lengte en laadvermogen zonder verlies van stabiliteit. Doordat de nieuwste technieken zijn toegepast op de Super Wing Carrier XL blijft het de meest veilige oplossing voor het vervoer van (extreem lange) rotorbladen.

De SWC-XL vertegenwoordigt de volgende generatie Super Wing Carriers, waarin diverse nieuwe technieken zijn toegepast. Zoals de door Nooteboom gepatenteerde “Wing Shaped Beam”: door deze slimme constructie kan de transporthoogte achter de zwanenhals, waar de wortel van het rotorblad wordt geladen, extra laag blijven.

Vanwege het toenemende gewicht van de steeds langere rotorbladen, is de voorkant van de trailer uitgevoerd met een 2-assige Jeepdolly geschikt voor een 8x4 truck. De achterkant van de Super Wing Carrier XL is uitgerust met 4 pendelaslijnen. De laadvloer achter de zwanenhals kan in diverse stappen tot meer dan 75 meter lengte worden uitgeschoven. Met extra vulplaten kan de chauffeur de bolling van de onbeladen trailer aan de vorm van de vleugel aanpassen, zodat er altijd een optimale verhouding is tussen bodemvrijheid en transporthoogte. Bron: Nooteboom Group

Als een vis in het water

Comfortabel, betrouwbaar en zuinig. Dat zijn voor Koelewijn’s Haringinleggerij BV belangrijke eisen bij de keuze voor nieuwe trucks. De visgroothandel heeft nu een volledig Volvo-wagenpark, met als jongste aanwinsten drie nieuwe Volvo FM’s. Directeur Dirk Koelewijn: “Voor mij is er nu maar één merk en dat is Volvo Trucks.”

Koelewijn’s Haringinleggerij BV is in 1931 opgericht door Dirk Koelewijn. Het bedrijf is uitgegroeid tot een visgroothandel met nu meer dan honderd werknemers, verspreid over meerdere locaties in Bunschoten-Spakenburg en Hoogeveen. Koelewijn wil een one-stop-shop zijn voor zijn klanten, vanaf de inkoop tot aan de uitlevering aan de klant. Voor dat laatste heeft Koelewijn een eigen wagenpark waarmee klanten in binnen- en buitenland worden beleverd. “Met onze trucks doen we de distributie van verse vis in Nederland, België en Duitsland”, zegt Dirk Koelewijn, kleinzoon van de oprichter. “De meeste vis blijft overigens in Nederland. We gaan het hele land door, van Lauwersoog tot Limburg en van Enschede tot de kustplaatsen.”

De nieuwste aanwinsten in de vloot zijn een Volvo FM 380 4x2-trekker en twee Volvo FM 380 6x2-bakwagens. “Met de nieuwe trucks zetten we weer een mooie stap in het verlagen van het brandstofverbruik”, vertelt Dirk Koelewijn. “We zijn actief bezig met het terugdringen van het brandstofverbruik. Zo houden we de verbruikscijfers bij en trainen chauffeurs om zuinig te rijden. De nieuwe Volvo FM’s zijn weer zuiniger dan hun voorgangers. Met deze trucks halen we een verbruik van 18 tot 20 liter per 100 kilometer. Met de vorige trucks zaten we op een verbruik van 22 à 23 liter per 100 kilometer, dus met de nieuwe trucks zetten we weer een mooie stap.” Bron: Verzameld Werk

Re-Share kiest opnieuw voor Scania 

Leger des Heils ReShare heeft twee Scania G280 4x2 trucks met gesloten laadbak in gebruik genomen. De nieuwe bakwagens worden ingezet voor het vervoeren van tweedehands kleding door heel Nederland. De kledinginzamelaar koos opnieuw voor Scania vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding en veiligheid. “Scania is misschien niet de goedkoopste, maar het zijn veilige trucks en de kwaliteit is uitstekend,” zegt Arne Hobo, logistiekmanager.

In Nederland verdwijnt jaarlijks 169 miljoen kilo bruikbaar textiel bij het huishoudelijk afval. Zonde, vindt Leger des Heils, dat onder de naam ReShare tweedehands kleding en textiel inzamelt. Voor de verwerking hiervan beschikt de stichting over een modern en goed uitgerust wagenpark met tien eigen voertuigen en twee kraanwagencharters, die de kledingcontainers leegmaken. De nieuwe Scania G280 bakwagens zijn ter vervanging van twee Scania LNG-trucks, die de zero-emissiezones niet meer in mogen.

Alle vijftien ReShare Stores, de tweedehands- en vintage kledingwinkels van het Leger des Heils, zijn gevestigd in binnensteden. Goed zicht vanuit de cabine is daar essentieel. De Scania G-cabines zijn uitgerust met een achteruitrijcamera, dodehoekcamera, flitsers en zwaailampen. “Veiligheid staat bij Leger des Heils voorop. Niet alleen voor onze chauffeurs, maar ook voor medeweggebruikers. Daarom hebben we bij de aanschaf alle veiligheidsopties aangevinkt,” aldus Hobo. De ruime cabine met lage instap, die het vele in- en uitstappen van de chauffeur vergemakkelijkt, speelde ook een grote rol in de keuze voor de Scania G-serie. “We willen onze chauffeurs graag behouden en hechten veel waarde aan hun werkplezier. Daarom hebben we ook deze keer voor Scania gekozen, in lijn met hun voorkeur. Zij brengen er tenslotte de hele week in door.” Bron: Scania Benelux

Marktleider in Heavy Duty-Segment

Voor het eerst in de geschiedenis is Volvo Trucks Europees marktleider in het heavy duty-segment vrachtwagens. In 2024 werden er in Europa 56.331 trucks van Volvo met een GVW van 16 ton en zwaarder geregistreerd en is een marktaandeel behaald van 17,9%. Volvo Trucks leidt over 2024 in Europa de markt in de verkoop van vrachtwagens van 16 ton en zwaarder, met een marktaandeel van 17,9%. De landen met de meeste geregistreerde Volvo-trucks gedurende het jaar waren het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Polen en Spanje. In Nederland werd binnen het zware segment een marktaandeel van 22,8% behaald.

"We zijn erg trots om de marktleider in Europa te zijn. Dit is een duidelijk bewijs dat onze klanten de brandstofefficiëntie, veiligheid en uptime van onze vrachtwagens waarderen en dat we een zeer aantrekkelijk productaanbod hebben", zegt Roger Alm, President Volvo Trucks. "Onze nieuwe Volvo FH Aero, die begin 2024 is geïntroduceerd, is gewoonweg geweldig. Dit truckmodel is beschikbaar met elektrische, (Bio-)LNG- en dieselmotoren en zijn snel erg populair geworden”, vervolgt Roger Alm. “Transportbedrijven kiezen voor Volvo omdat onze efficiënte producten en diensten hen helpen hun bedrijf te laten groeien en de CO2-uitstoot te verminderen. Ik wil onze klanten hartelijk bedanken voor hun vertrouwen in ons tot nu toe, en ook onze dealers, leveranciers en collega's binnen de Volvo Group voor deze prestatie." Bron: Volvo Trucks Nederland

Scania en DHL testen elektrische truck

Scania en DHL Group hebben samen een elektrische truck ontwikkeld met een brandstofgenerator, waardoor het mogelijk wordt om over te stappen op batterij-elektrisch wegtransport zonder te hoeven wachten op een compleet oplaadnetwerk. Volledig elektrische voertuigen zijn de ultieme oplossing in een duurzaam transportsysteem, en de verschuiving naar elektrisch moet nu versneld worden. Er zijn echter hindernissen zoals het gebrek aan oplaadpunten, de hoge kosten om te zorgen voor voldoende oplaadcapaciteit bij de depots tijdens seizoenspieken en de druk op het elektriciteitsnet en de hoge prijzen voor elektriciteit op bijvoorbeeld rustige winterdagen. Dit is waar het Extended Range Electric Vehicle (EREV) van Scania en DHL in beeld komt. Het voertuig helpt deze hindernissen te overwinnen en stelt DHL in staat om voor 80 tot 90% op hernieuwbare elektriciteit te rijden.

De nieuwe e-truck zal in februari door de divisie Post & Parcel Germany worden ingezet voor pakketvervoer tussen Berlijn en Hamburg om de prestaties in de dagelijkse praktijk te testen, voordat er extra voertuigen aan de vloot van DHL worden toegevoegd. De door brandstof aangedreven generator vervangt een van de batterijpakketten in een volledig elektrische vrachtwagen die niet nodig is voor het merendeel van de transportroutes, waardoor de actieradius die door de batterijen wordt geleverd, wordt verkleind, maar levert wel back-up-energie voor de genoemde scenario's. Het voertuig heeft een mogelijke actieradius van 650 tot 800 kilometer (afhankelijk van de resultaten van de test) en kan indien nodig bij elk conventioneel tankstation worden getankt. Dit is vergelijkbaar met de 550 kilometer van Scania's meest moderne en toonaangevende 100 procent elektrische trucks met een gelijkwaardig maximaal gewicht. Bron: Scania Benelux 

Beste zicht vanuit de cabine

Vuilniswagens en vrachtauto’s die afvalcontainers oppikken, komen vaak in drukke gebieden. Veiligheid is dan belangrijk en die begint met goed zicht rondom voor de chauffeur. Vooral om deze reden heeft Milieu Service Groep uit Diemen gekozen voor een serie van dertien DAF-trucks van de New Generation. Dealer Truckland in Amsterdam heeft de voertuigen afgeleverd. De totale order omvat drie DAF XF 450 FT trekkers, een compacte DAF XB 290 FA vuilniswagen, vier DAF XD 370 FA met portaalopbouw en een vijftal DAF XD 450 FAN met haakarmopbouw. De voertuigen worden met name ingezet in Amsterdam en de nabije omgeving, en ook bij de vestigingen van TH Containers in Varsseveld en Goor.

“De chauffeurs zijn heel enthousiast over het zicht vanuit de cabine van de nieuwe DAF’s,” aldus Fleet Manager Robert van der Heijden. “Bij de XD is de laag geplaatste ruit in het bijrijdersportier een uitkomst, met het oog op de dode hoek aan die kant. De front- en hoekzichtcamera’s zijn ook erg goed. Het lage Vision-dashboard biedt een uitstekend zicht vanuit de cabine. Alle nieuwe trucks zijn bovendien voorzien van adaptieve cruise control, radardetectie voor medeweggebruikers en een achteruitrijcamera. Goed zicht is heel belangrijk voor de veiligheid, omdat we met onze voertuigen veel in de stad komen. Daar is het druk met fietsers en voetgangers die letterlijk vanuit onverwachte hoeken kunnen komen.” Bron: DAF Nederland