Tb Service


TB Truck en trailer service -  Suzanne Peek

Zonder transport staat alles stil, we kennen de uitspraak allemaal. En ja, het klopt ook helemaal. Maar wat nou, als je met de vrachtwagen stil komt te staan door pech? Oké, dat kost het geld, maar je kan als chauffeur niet alle problemen zelf oplossen met je vrachtwagen (hoe graag sommige ook zouden willen). Dan kom je toch uit op ondersteuning van een monteur. Ik wilde graag een kijkje in die wereld nemen en na een oproep op de ‘socials’ kwamen er diverse aanmeldingen binnen. Zo ook de mail van Suzanne. Zij was getagd door een vriendin die zei “Dit is écht wat voor jou.” Suzanne (31) is een spontane vrouw die helemaal in haar hum is in de werkplaats. We hadden van te voren contact met elkaar en ze zei “Welkom bij ons in Nijmegen.” En zo ging ik op een doordeweekse dag naar haar toe. De koffie stond klaar en ik werd hartelijk ontvangen.

Van Landmacht tot APK meester 1+2
Suzanne steekt van wal “’Toen ik wat jonger was, wilde ik graag bij de Landmacht aan de slag als bedrijfsautotechnicus. Dat was echt mijn droombaan op dat moment. Helaas voldeed ik niet aan de eisen en werd ik afgekeurd. Ga dan maar eens op zoek naar iets anders.” Maar dat duurde toch niet lang want ze ging werken bij de DAF-fabriek, waar de liefde  voor DAF bij Suzanne begon te groeien. Ze is er tijdelijk tussenuit geweest vanwege twee zwangerschappen. Daar is ze trots op, maar de kinderen groeien en de liefde voor DAF en sleutelen borrelden toch weer op. Als zij op een doordeweekse dag over het industrieterrein rijdt, ziet ze DAF staan. Ze waagt de stap en gaat naar binnen. Op de vraag of ze nog medewerkers zoeken, mag ze haar CV opsturen. En zo is het in no time geregeld, inmiddels werkt ze alweer bijna 6 jaar bij TBTTS.

Suzanne gaat verder “Het is niet dat je na de aanstelling kunt gaan zitten en denkt dat je zo wel gebeiteld zit. Er verandert zoveel dat je moet blijven studeren. Met alleen mijn opleiding Assistent Autotechnicus redde ik het niet. Maar ik kreeg de kans om verder te leren en dat heb ik dan ook gedaan. Inmiddels mag ik de functies benoemen, waar ik voor geslaagd ben: bedrijfsautotechnicus, APK 1+ 2 keurmeester en tachograaftechnicus. Binnenkort hoop ik daar technisch specialist bedrijfsvoertuigen aan toe te voegen.” Persoonlijk vraag ik mij af, hoe je dat alleemaal op één visitekaartje plaats. Maar ik ben onder de indruk van wat ze allemaal doet. Laat ik dat ook even benadrukken!

Mannen wennen snel
Als vrouw moet je wel je ‘mannetje staan’ binnen deze mannenwereld. Je moet niet de hele tijd mopperen, dan ben je gauw klaar. Ik ben benieuwd hoe Suzanne het ervaart? Ze schiet in de lach en vertelt ”Zoals je al gezien hebt, ben ik hier niet de enige vrouw in het bedrijf, maar wél in de werkplaats. We hebben een klein team en dat scheelt veel. Over het algemeen zijn ze hier wel nuchter. En als je wilt luisteren en leren, dan gaan ze uiteindelijk voor je ‘door het vuur’. Je begrijpt wel wat ik bedoel. Mijn collega’s zal je niet snel horen. Maar de mannelijke chauffeurs (de leeftijd maakt niet uit) reageren weleens anders. Wanneer ik bijvoorbeeld met een auto bezig ben, komen ze erbij staan en krijg ik soms vreemde opmerkingen. Zoals: een vrouwelijke monteur zie je niet vaak, kijk je uit voor je nageltjes etc. Als ik uitleg geef en er komt een mannelijke collega bijstaan, draaien ze naar hem en gaan daar mee in gesprek. Terwijl juist ik met de wagen bezig ben. Ik maak mij er niet druk om, doe mijn werk en denk door…!”

Toekomst
Dat Suzanne zich staande houdt in dit wereldje, is mij wel duidelijk. Ik ben benieuwd of ze ook om niet DAF-merken geeft? “Andere merken zijn leuk voor het werk, maar het zal nooit een DAF worden”, lacht zij. “Duidelijk, toch?” Ik vraag haar naar de toekomst? “DAF is met elektrische trucks bezig. En som komt er een waterstofvoertuig voorbij. Niet vaak, die rijden meer buitenland. Ik begrijp de veranderingen en krijg uiteraard ook daarin cursussen aangeboden. En als ik een kans krijg, ga ik daar 100% voor. Maar zolang ik nog aan dieselvoertuigen kan sleutelen, doe ik dat met plezier. Er gaat niets boven die geur. Het is voor ons als monteurs een soort tweede lucht geworden”, aldus Suzanne.

Suzanne bedankt voor jouw enthousiasme voor het vak en jouw liefde voor het merk DAF,

Jantine