Appelpop En Het Transport


Appelpop is een tweedaags gratis popfestival in Tiel, dat jaarlijks in de Gelderland georganiseerd wordt door Stichting Muziekstad Tiel. Het is het grootste gratis muziekfestival van Nederland en vindt telkens in het tweede weekend van september plaats. Een gratis popfestival met grote namen en landelijke bekendheid, aan de Tielse Waalkade. En ik, ik had er nog nooit van gehoord! 

Nu hoor ik gelijk heel veel mensen zeggen oooooh foei! Het hoort bij je opvoeding!  Maar daar is dankzij stoere vrachtwagen chauffeuse Renate Tielekamp verandering ingekomen. Want ook al heeft iedereen het over het festival, zelfs een beetje leek weet dat er een flinke opbouw aan vooraf gaat.  En in die wereld werd ik door Renate uitgenodigd om eens mee te kijken. Renate is een chauffeuse in hart en nieren!

Diesel in het bloed
Renate had al vroeg door dat ze wat anders wilde.  Bij een bezoekje aan de boerderij keek ze liever naar de trekkers. Het moest een beetje ruiken en mooi geluid maken... dan was Renate heel erg blij. Ze komt niet uit een chauffeursfamilie, maar die ‘chauffeurs diesel’ was bij haar wel vroeg aangewakkerd. Uiteindelijk heeft ze haar grootrijbewijs gehaald en heeft ze de bekende wegen betreden. En de diesel in haar bloed werd nog sterker!

Appelpop familie
Inmiddels rijdt Renate alweer 8 jaar voor Appelpop, ze straalt dan ook écht als ze er over praat. Het begon met een kleine vriendenclub, er zijn mensen gebleven, er zijn  mensen gegaan en Renate bleef natuurlijk ook. Want zegt ze “Het is echt familiegevoel dat ze je geven”. Een week voor de datum van  het festival begint de opbouw. Renate zit ook in de opbouwploeg en houdt met haar eigen vakantie rekening met Appelpop. Thuiszitten is niets, en aangezien ze ook getogen is in Tiel is het voor haar een klein stap om dit te doen.

Dit jaar heeft ze voor het eerst haar eigen vrachtwagen mee, gesponsord door haar werkgever Rob van Dijk. Die, zo blijkt later, ook met het Appelpop “virus “ in aanraking is gekomen en dus lekker meedraait. Renate vindt het fantastisch dat ze van haar werkgever de eigen auto mag gebruiken, ze is er maar pas begonnen. En zo kunnen ook haar hondjes Luna en Djana mee in de wagen.

Opbouwen
De dag dat ik er bij ben, is het opbouwen bijna zo ver. Renate is  al wel eerder begonnen (ik had een ‘ambtenarentijd’), maar ze zijn  druk bezig met de laatste punten op de bekende i aan het zetten. De containers moeten o.a. ook nog verplaatst worden. En dat is de taak vandaag voor Renate. Opvallend ... ze ziet alles. Ze ziet de mensen lopen, die even langs vliegen... de mensen die haar roepen...  alles, maar dan ook echt alles, ziet ze! Ze heeft door dat ik het door heb, en dan verteld ze mij met een knipoog “Ja, dat heet ervaring”.

Als het opbouwen straks klaar is, gaat de vrachtwagen naar de speciale sponsorplek en gaat Renate achter de bar staan om daar te helpen. Ze draait haar hand er niet voor om. Want zegt ze, “We doen het toch wel samen als één familie”.

Festival
Dankzij de toewijding van 600 vrijwilligers en trouwe sponsoren is Appelpop sinds de eerste editie nog steeds een gratis  festival. En dat is echt bijzonder te noemen. Renate is één van die vrijwilligers en ze hoopt het nog heel veel jaren te mogen en kunnen doen. Want als je dan uiteindelijk de foto’s ziet van een goed bezocht festival, dan weet je dat het geslaagd is! 

Dank je wel Renate voor de gezelligheid en deze unieke kans om mee te kijken bij het transport voor Appelpop! En Renate was heel subtiel...  die zei: “8 en 9 September 2023 is het er weer, zie ik je dan?” Nou, als de planning het voor mij toelaat… 

Jantine