Kuzee Autologistiek


Kuzee Autologistiek & Jeffrey Kerkhove

Bij mijn oproep op Facebook werd o.a. Jeffrey Kerkhove (28) getagd door een aantal trouwe volgers. Hij werkt voor Kuzee Autologistiek. Frank Kuzee is de huidige eigenaar en alweer de derde generatie van dit prachtige bedrijf. Ook hij had op de socials voorbij zien komen dat ik meer over de autologistiek wilde weten. En waarom mensen voor dit beroep kiezen? Hij vond het dus ook wel leuk dat Jeffrey getagd werd en zo hadden wij telefonisch contact. Daarna reisde ik op een zaterdag af naar Ritthem, om op onderzoek uit te gaan bij Kuzee.

Kuzee Autologistiek behoort tot de grotere spelers in de autotransportmarkt. Eén van de specialiteiten van Kuzee Autologistiek is nationaal- en internationaal autotransport. Met hun wagenpark van substantiële omvang kunnen zij zeer snelle levertijden garanderen. Kuzee heeft  diverse transportvoertuigen, variërend van 1-lader tot 10-laders en gesloten autotransport. Maar ook voor truck- en touringcartransport draaien ze hun hand niet om.

Zeeuwse bolussen
Bij aankomst is er al een drukte van werkverkeer. Het is er eigenlijk nooit stil, maar dat is logisch. Het bergingsvak, waar Kuzee in de jaren ‘50 mee gestart is, gaat altijd door. Het is nu niet ineens stil in Zeeland, omdat ik op bezoek ben. Frank is dan wel directeur van het bedrijf, maar hij werkt net zo hard mee. Dat is mooi! Terwijl wij handen schudden, komt Jeffrey samen met zijn vriendin Nikita aangelopen. Ook zij is werkzaam is in het transport, als vrachtwagenmonteur. Omdat ze van een weekje verlof geniet, kreeg ze de kans om met Jeffrey mee te gaan en het eens van de andere kant te bekijken. En dat nu juist Jeffrey geïnterviewd wordt, maakt het allemaal extra leuk.

Dat er koffie zou zijn, daar ging ik wel vanuit. Maar Jeffrey en Frank hadden bedacht dat daar de bekendste Zeeuwse lekkernij bij geserveerd moest worden. Dus waren er échte Zeeuwse bolussen geregeld. Gevuld met room, hartstikke lekker. Tijdens de koffie, in hun prachtige jaren ‘50 diner look kantine, hebben we het gesprek. Frank schuift af en toe aan, maar heeft ook gewoon dienst. Dus hij loopt heen en weer.

Socials
Jeffrey is al een aantal jaren bezig op de socials. Door zijn jonge leeftijd en de passie voor de veranderende digitale wereld, was hij er al vroeg bij. Maar op een gegeven moment, was hij er klaar mee. Tijd voor wat anders, want continu achter de pc zitten, was toch niet wat hij wilde. Na wat rond kijken kwam hij bij een uitzendbureau terecht en behaalde via STL zijn rijbewijzen voor het chauffeursvak. Hij begon op de vuilnisvrachtwagen en heeft daar als beginnend chauffeur, leuke ervaringen opgedaan.

Maar hij keek verder en werd enthousiast als hij de wagens van Kuzee zag. Dat is toch weer wat anders, een compleet nieuwe uitdaging. Op zijn sollicitatie volgde een afwijzing, want op dat moment was er geen plek vrij. Maar Jeffrey was niet voor één gat te vangen, dus later reageerde hij nogmaals op een foto. Frank zag zijn reactie en herkende hem nog. Omdat er toen wel een wagen vrij was, werd Jeffrey voor een gesprek uitgenodigd en zo startte hij alsnog bij Kuzee. Inmiddels werkt Jeffrey er alweer drie jaar en het bevalt nog steeds goed van beiden kanten.

Saamhorigheid
Aangezien vrijwel iedereen in Nederland in de zomer op vakantie wil, is vakantieplanning voor een autotransporteur wel even anders. Zomervakantie is topdrukte, dus hoogseizoen. Maar Frank legt uit dat communicatie heel belangrijk is en dat je er dan wel samen uitkomt. “Er zijn meerdere collega’s en natuurlijk is het puzzelen als de ander precies op hetzelfde moment vakantie wil. Maar we denken in oplossingen en niet in problemen. Dan kom je er samen altijd wel uit”, zegt Frank.

Er zijn meerdere autotransporteurs bij Kuzee werkzaam, hoe gaat dat onderling?  Jeffrey vertelt: ”Dat gaat super. We zijn allemaal ‘vakidioten’ die passie voor dit vak hebben. Onderling heerst een gezellige sfeer en er is een goede saamhorigheid. Dat vind ik leuk!”

TIKTOK
Jeffrey is misschien wel de bekendste Tiktokker binnen de autotransporteurs.  Via zijn kanaal houdt hij de volgers op de hoogte en laat met regelmaat zien wat hij vervoert. Mar wel allemaal met toestemming. Dus wanneer hij iets wil plaatsen, overlegt hij eerst met Frank. En uiteraard met de klanten. Je kunt nou eenmaal niet zomaar alles filmen en online plaatsen. Er bestaat ook nog zoiets als privacy. En als een klant nee zegt, wordt het dus niet geplaatst. Dat heeft te maken met respect. Soms is het jammer, maar wanneer jij je aan de afspraken houdt, heb je de volgende keer kans op een ja.

Jeffrey wil nog wel even kwijt dat hij het super vindt dat hij filmpjes mag maken. Hij hoopt het nog lang te mogen en kunnen doen. En dat mensen ook respect hebben voor zijn collega’s. Want Kuzee is niet alleen Jeffrey en Jeffrey is niet alleen Kuzee. Vergeleken met een aantal collega’s is hij nog steeds een ‘kleine jongen’. Maar de passie hebben ze wel allemaal.

Fototijd
Ik merk dat ik met Jeffrey nog uren door kan praten over zijn vak, maar we moeten ook nog foto’s maken. Daarvoor hoeven we niet ver te rijden. En zelfs niet in de regen te staan. Want bij Kuzee hebben ze een prachtige loods, waar ook de wagen binnen kan staan. Uniek en daar gaat mijn fotografiehart dan weer sneller van kloppen!

We schieten nog wat plaatjes en hebben de grootste lol. Dan komt voor mij het moment om afscheid te nemen. Jeffrey bedankt voor je tijd en enorme positieve energie. Ik kijk terug op een geslaagde dag,

Jantine