In Het Koeltransport


…Marius van Dodewaard

Omdat ik nog steeds graag leer in de wereld van het transport, was ik benieuwd naar koeltransport. Ik plaatste een oproep op social media en daar werd volop op gereageerd. Marius was daar één van, hij is werkzaam bij Postuma AFG Transport.

Postuma AGF is een familiebedrijf met meer dan 110 jaar ervaring in de groente en fruit. Waaronder aardappelen, bananen en appels. Zij delen hun ervaring met specialisten binnen de AGF sector en foodservice. Dat doen zij door het bieden van een breed en diep assortiment verse producten. zij gaan verder door het leveren van diensten waarmee hun klanten zich onderscheiden in de markt. En zo gaat koeltransport letterlijk 24/7 door. Ja, het lijkt misschien logisch en voor sommige onlogisch, maar zonder koeltransport valt alles letterlijk stil!  

Tussen de champignons
Het contact tussen Marius en mij verliep gezellig en zo kwam het tot een afspraak. Helaas is het voor mij niet mogelijk om op alle tijden voor een reportage op pad te gaan, dus troffen wij elkaar op de dag bij een losadres. Ik kreeg de kans om bij Van Doremaele mee te kijken en kon zo het hele traject van dichtbij meemaken. Toen ik vooraf via social media aangaf daar naar toe te gaan, reageerden diverse chauffeurs enthousiast. Ik hoorde “Daar zit je goed” en “Prachtig bedrijf met fijne mensen”, dus ik ging er al positief naar toe.

Van Doremaele is een prachtig bedrijf, een modern paddenstoelenbedrijf met teelt, verpakking en expeditie onder één dak. En nou niet denken, champignons kweken dat kan toch iedereen. Nou, dat is dus niet zo. Zij zijn wel dé specialist hierin. Dat durf ik na mijn bezoek, wel te zeggen Wat ik vooral prachtig vind, is hoe deze mensen gepassioneerd zijn van hun vak. En daar open en eerlijk over zijn. Mooi om te zien hoe de koelingen na de pluk periode helemaal hygiënisch gereinigd worden en dat ze écht voor kwaliteit gaan. Er wordt maar liefst 70 ton per week geproduceerd, mooi om te zien!

Chauffeur in hart en nieren
Tussen de werkzaamheden door krijg ik de kans om Marius wat vragen te stellen, daar maak ik dankbaar gebruik van. Marius is 57 jaar en eerlijk gezegd zat het niet in de planning om vrachtwagenchauffeur te worden. Van oorsprong komt hij uit een boerenfamilie. Hij startte met een opleiding tot automonteur en was ervan overtuigd dat hij daarin zou gaan werken.  Maar in de weekenden en vakanties ging hij met een kennis mee de wagen op. En zo begon het te ‘borrelen’ en ontstond ook bij hem het bekende ‘diesel in het bloed’.

Marius haalde de benodigde papieren en rijdt inmiddels alweer 35 jaar als trotse chauffeur rond. Ik vraag hem of hij verwacht het ooit zat te worden? Marius kijkt mij aan en vertelt dan met een bigsmile op zijn gezicht: “Ik ga elke dag met veel plezier aan het werk en rijd de hele dag blij rond. Dus nee, ik ben het nog lang niet zat”.

Koeltrailer
Terwijl Marius aan het laden is, valt mij het zeil op. Dat hangt aan de bovenzijde in de trailer en heb ik nooit eerder gezien. Dus vraag ik meteen waar dat voor dient? Marius legt uit dat ondanks de lengte van de trailer, dit er voor zorgt dat het overal even koud is in de trailer. “Er zit maar één koelmotor binnenin en het zeil zorgt voor verdere en gelijke doorstroming. Zo bevriest het niet voorin en wordt het achter in niet warm”. Het klinkt logisch en ik heb weer wat geleerd!

Thuisbasis
Ik vraag voor mijn gevoel Marius de oren van zijn hoofd. Maar hij beantwoordt alles rustig en vertelt: “Weet je Jantine, ik vind het beroep prachtig om te mogen doen. Ik rijd elke dag met plezier, maar weet je wat je als chauffeur nooit mag vergeten? Zonder een goede thuisbasis ben je eigenlijk nergens. Want, hoe cliché dan ook, zonder dat, ben je nergens. En daarom wil ik ook gelijk even van het moment gebruik maken om mijn vrouw te bedanken dat ze altijd achter mij staat! Ik heb dan wel een boeren nuchterheid, maar zij verdient het ook om even in het zonnetje te worden gezet (waarvan akte). En voor wie denkt dat Marius dan thuis altijd braaf bij zijn vrouw op de bank zit, heeft het mis. Want hij is ook zo nu en dan DJ en draait graag plaatjes. “Muziek is een uitlaatklep. Ik word er rustig van en het maakt mijn hoofd leeg. Heerlijk!”

Goede reis
We hebben nog even tijd voor een bakkie koffie en dan moet Marius weer verder, want koeltransport kan eigenlijk niet te lang stil staan. Ook de champignons moeten naar de winkels en de restaurants. Om te worden verwerkt in heerlijke maaltijden. Dus het is tijd om te gaan en we neem afscheid. Voordat Marius weer verder gaat met zijn rit, maak ik gauw nog wat foto’s.

Marius, dankjewel dat je ondanks de drukke werkzaamheden tijd voor mij nam. En dat ik een kijkje mocht nemen in jouw wereld. Dank aan Van Doremaele, voor jullie gastvrijheid en toestemming voor de foto’s. En het heerlijke cadeautje, dat heeft super gesmaakt. Hartelijk dank!

Jantine