Airborne Ede


Op zondag 17 september 1944 begon ‘Operatie Market Garden’, een geallieerd offensief tegen nazi-Duitsland. Britse troepen landden ten noorden van de Rijn om de brug bij Arnhem in bezit te nemen.  Vanuit Wolfheze arriveerde die middag op de Ginkelse Heide een Schots Bataljon. Hun taak was dropzone Y te verdedigen voor de luchtlandingen op 18 september, wanneer de 4E Britse parachute brigade zou landen.

Op 18 september rond 15.00 uur, verschijnen 121 Dakota’s boven de Ginkelse Heide. Binnen 14 minuten droppen zij ruim 1.900 Britse parachutisten. Vanuit hun toestellen zagen zij de heide al branden. En werden ze onder vuur genomen door de vijandelijke troepen. Na de landing rukken de eenheden op richting Arnhem en aan het eind van de avond zijn alle Britse militairen vertrokken. Deze opmars liep vast bij Oosterbeek. Wat achterbleef zijn de parachutes, lege containers en veel slachtoffers.

Op 16 september dit jaar vond de jaarlijkse herdenking van ‘Operatie Market Garden’ in Ede plaats. Militairen van 11 Luchtmobiele Brigade sprongen samen met hun internationale collega’s ter herdenking aan ‘Operatie Market Garden’ van 79 jaar geleden. Namens TrucksMagazine.nl was Jantine uitgenodigd om deze prachtige eenheid in actie te mogen zien. Ze is dankbaar voor deze waanzinnige dag en neemt ons mee in haar foto’s.