Oldtimer


Het verborgen pareltje van Ede…

Edese IJzerwaren is al 40 jaar een familie bedrijf en daarmee een begrip in Ede. Probin staat voor ”professionals voor bouw en industrie”, ook leveren zij aan overheid en installatiebranche. Zij bieden  een compleet aanbod in professionele merken met een eigen voorraad van meer dan 20.000 artikelen. Hiernaast hebben zij nog een extra voorraad in hun gezamenlijke magazijn bij Transferro Zwolle, waar vanuit dagelijks geleverd wordt.

Nou hoor ik vele van jullie al gelijk zeggen wat heeft dit nou met het verborgen pareltje te maken? Laat staan een truck?  Maar ik hoor ook al een aantal mensen zeker hier uit de regio... oooooh jij bent bij die ‘beauty’ geweest! Want wat is nu het geval? Ik begin bij het begin… met het mooie weer worden oldtimers weer van stal gehaald. De auto’s waar vroeger mee gewerkt werd en waarvan jij je nu afvraagt, hoe? Ik plaatste een oproep op Facebook en was benieuwd wie er via de mail zou gaan reageren…

Ford Takelwagen uit 1947
Het is de maandag erop dat ik een mailtje krijg van Ivo. Hij werd door een chauffeur op deze oproep geattendeerd en vroeg hem te reageren. En dat gebeurde! Toen ik het mailtje binnenkreeg, werd ik helemaal enthousiast. Want hoe vaak zie je nou een échte Ford Takelwagen (Amerikaanse versie) uit  1947 in deze toffe staat? Dit is dan écht een verborgen parel voor mij. Via email maakte we vlot een afspraak, want ik nam mij voor dat deze beauty niet aan mijn fotocamera ging ontkomen. En zo ging ik op een heerlijke zonnige vrijdagmiddag naar Ede.

Op tijd
Het verkeer zit mee, dus meld ik mij iets voor het afgesproken tijdstip. Maar beter te vroeg, dan te laat. Mijn bezoek was intern aangekondigd, dus toen Ivo gebeld werd om hierheen te komen, kreeg ik van de collega’s al koffie. Korte tijd later komt Ivo glimlachend naar mij toe en ook zijn vader Ilco schuift bij het gesprek aan. Ze zijn beide beretrots op hun wagen!

Ze hebben een passie voor deze oldtimers. Restaureerde eerder al een Ford F100 uit 1953. Hun keuze was daar toen opgevallen, nadat de opa van Ivo (van moederskant) ooit een schaalmodel cadeau deed. Zo is de liefde voor oldtimers ontstaan. En net zoals de passie en restauratie een familieaangelegenheid is, zo is het bedrijf dat ook nog steeds. Onlangs is een vestiging in Ede gestart, maar het blijft een echt familiebedrijf. Zelf is Ivo ook in het transport actief geweest, maar moest daar (door niet nader te benoemen omstandigheden) mee stoppen. Hij is bij zijn ouders in het bedrijf gestapt, net als zijn zus en zo werkt de familie samen. Het is mooi te zien hoe ze op elkaar ingespeeld zijn.

Geschiedenis
Eigenlijk is er niet heel veel bekend van de Ford takelwagens. Maar Ivo en Ilco weten allebei wel wat ze er van moeten weten. Van de restauratie hebben ze ongeveer 90% zelf gedaan. De laatste 10% is uitbesteed, omdat wat je zelf niet goed kunt je aan een gespecialiseerd persoon moet overlaten. In dit geval is dat het reviseren van de motor, dat is bij Dijkhoff in Achterveld gebeurd. Daar werd de V8 motor nieuw leven ingeblazen en dat hoor je als je ‘m start.

Wat wel bijzonder is, is dat er aan het spuitwerk niets gedaan is. Dat was géén besparing, absoluut niet. Maar waarom zou je deze auto, ondanks de leeftijd in zo’n goede staat, opnieuw spuiten? Soms moet je dingen laten zoals ze zijn. De treeplanken zijn wél onder handen genomen. Je gelooft het nauwelijks, maar die zijn dus geheel nieuw (in oude stijl) nagemaakt. Door de speciale verf kregen ze een fantastische look.


Details
Op de takelinstallatie na, is de auto geheel uit elkaar gehaald. Ieder boutje en schroefje is nagekeken, opgeknapt en teruggeplaatst. Absoluut met ook voor detail. De motor is een 3.7 liter V8. En als verrassing, deze rijdt op benzine en dus niet op diesel! Van oorsprong komt de wagen uit Portugal en de reclame die er op zit is nog origineel. Bij het ophalen zijn de remmen getest en de rest kon gedaan worden bij de plaatselijke DAF-dealer. Lokaal, helpt lokaal, dat is mooi!

Niet voor iedereen is een oldtimer weggelegd. Je moet verstand hebben van techniek en leuk vinden om te sleutelen. Onderhoud is er altijd en daar moet je rekening mee houden. Wat vindt het thuisfront daarvan? Beide heren zijn daar duidelijk in. Er is geen tijdsdruk, deze wagen moet niet voor een bepaalde tijd klaar zijn. Wat er ook gebeurt, het gezin gaat voor en staat altijd op nummer één. Gezamenlijke uitstapjes gaan voor, dat is mooi om te horen.
 

Fototijd
Om mijn verhaal van foto’s te kunnen voorzien, wordt de takelwagen gestart. Ik mag naast Ivo plaatsnemen en we rijden naar een mooie locatie in het groen. Het valt mij onderweg op dat de wagen veel bekijks heeft. Er worden foto’s en filmpjes gemaakt. Ivo ziet dat inmiddels niet meer, maar vindt het wel leuk. Het is mooi om anderen een glimlach te bezorgen. Maar zoals hij en zijn vader zeiden, uiteindelijk doe je het voor jezelf. Het is leuk, het geeft een positieve vibe. En zo is het!

Ivo en Ilco bedankt voor jullie tijd. Ik heb genoten!

Jantine