Bedrijfsbezoek Bij
...Falkom
Falkom is gespecialiseerd in de productie van takel- en bergingsmateriaal in de lichte, midden en zware klasse. Dit doen ze al meer dan 30 jaar door heel Europa. Zij zijn continu op zoek naar ‘The best recovery truck for you’. Falkom stelt zich tot doel om voor iedere klant het beste bergingsvoertuig te bouwen die functioneel is, om iedere bergingsklus te klaren in alle omstandigheden. Dit doen zij door betrouwbare, functionele en mooie takelwagens te bouwen voor de klant en de chauffeur.
Liefde voor het bergingsvak
Bij Falkom was mijn liefde voor bergingsvoertuigen al opgevallen. Nou bracht ik uitsluitend het prachtige eindresultaat in beeld en vonden zij dat het tijd werd om daar verandering in aan te brengen. En zo werd ik dus uitgenodigd om namens Trucksmagazine online een bedrijfsbezoek te komen doen. Nadat wij de agenda’s hadden afgestemd, vertrok ik op een zonnige dinsdag naar Tiel. Vooraf waren enkele bergers op de hoogte van mijn bezoek. Dus kreeg ik tips mee en advies waar ik op moest letten. Omdat ik altijd voor nieuwe dingen opensta, was dit een unieke kans die ik graag met twee handen aangreep.
Doe maar gewoon
Bij aankomt valt mij de rust en sfeer op. Buiten word ik al vriendelijk begroet. En dat belooft dus al veel goeds voor de rest. Binnen vallen mij meteen de prachtige schaalmodellen op, ook van bedrijven die ik ken. Ik meld mij bij de hoofdbalie en leg uit waar ik voor kom. Nog voordat de agenda bekeken kan worden, volgt al “Ik kom er zo aan”. Ik krijg een kop koffie aangeboden en hoef niet lang te wachten. Geralda opent vrolijk de deur en zegt “Hoi en welkom!”.
We lopen door naar boven en daar schuiven aan de tafel aan. Ties (26) neemt het gesprek waar voor Evert van de Glind, want die moest onverhoopt weg. Ik krijg een stevige handdruk van Ties en we steken gelijk van wal. Ties is hier alweer 7 jaar geleden gestart via een MBO stage. Dat houdt in dat hij net na de overname begonnen is. Hij heeft het bedrijf dus volledig zien groeien. Direct had hij door hier goed te zitten. De huidige eigenaar is goed voor het personeel en behoudt ze graag. Zo trok Ties al tijdens zijn stage ‘de stoute schoenen aan’ en ging praten over een contract. Daar was Evert het wel mee eens. En zo werd hij na zijn stage assistent inkoper en al vlot (wegens niet nader te noemen omstandigheden) bedrijfsleider.
En nou niet denken dat Ties daarmee achter een bureau belandde. Nee, hij is sowieso ook in de werkplaats blijven werken. Door die ervaring is het voor hem makkelijker een aantal zaken te begrijpen. Zo heeft hij samen gewerkt om het digitale planningsysteem (ERP) op te starten en het goed naar behoren te laten werken in het bedrijf. En communiceert hij ook veel met de medewerkers op de werkvloer. En terwijl hij mij het verhaal vertelt, zie je hem stralen. Hij is écht trots op het team.
Marktkennis
In dit vak moet je van alle regels op de hoogte zijn. Ieder land heeft eigen regels voor het opbouwen van de wagens. En dan niet alleen de stripping. Maar daar zijn ze hier als bergingsopbouw voertuigexpert dus allang van op de hoogte! Want wist jij, dat ze niet alleen voor de Europese markt opbouwen? Maar dat er ook door hun opgebouwde bergingsvoertuigen in o.a. Scandinavische landen rijden? Opgebouwd in het Nederlandse Tiel, hoe bijzonder is dat?
Ik ben benieuwd hoever het enthousiasme van Ties gaat? Als hij onderweg een voertuig van hun spot, krijgt zijn vrouw dan alle (technische) details te horen? Ties moet er om lachen. “Dat niet”, zegt hij, “maar ik ben er dan wél trots op. Mijn verantwoordelijkheid zit meer in de voorbereiding. Het échte werk doen de experts. Maar onze bedrijfsnaam staat er op en dat is super!”
Op de dag dat ik het bedrijf bezoek, staan er voornamelijk Mercedes en Scania voertuigen. En een Volvo en MAN die toevallig net zijn binnengekomen. Hebben ze voorkeur met de opbouw? Ties moet daar ook om glimlachen. “Iedere wagen die hier vertrekt, is bijzonder. Een Torpedo maakt wel iets meer indruk, dat zullen vele erkennen. Maar als hier een wagen binnenkomt, dan is het aan ons om hem mooi en veilig weer te laten vertrekken.”
Om de betrokkenheid van de werkplaatsmedewerkers zo hoog mogelijk te houden, gaan zij bij toerbeurt mee met de diverse bergingsvoertuigen. Dan zien zij het voertuig in actie en dat wordt als zeer positief ervaren. Ze komen met enthousiaste verhalen terug. Ze praten met de chauffeur en ervaren zo wat er goed is óf wellicht nog verbetert kan worden. Dat nemen ze mee in hun verdere ontwikkeling.
Foto’s
Tijdens mijn bezoek ontmoet ik allemaal enthousiaste mensen. Zo ook Ton, die geruime tijd bij Falkom werkzaam is. Ton heeft het er erg naar zijn zin en vertelt enthousiast over zijn werk. Hij heeft meegewerkt aan verschillende promofilmpjes voor het bedrijf. En kan jou alles over het beroep vertellen. Ook ontmoet ik twee jonge medewerkers die een bergingsvoertuig aan het afstellen zijn. Ook zij zijn enthousiast en delen graag de door hun gemaakte foto’s. Het is leuk te ervaren hoe trots ze op hun werk zijn. Het bedrijfsmotto is ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’. Maar gewoon je werk doen, is toch heel bijzonder om te zien!
Ondertussen vraag ik Ties de ‘oren van het hoofd’. Ik ben er tenslotte nu toch! Hoe zit het met de emmers onder de wagen? Vallen die er écht niet uit tijdens het rijden? Hoe zit het traject met dit voertuig? En hoewel Ties alles beantwoordt, houdt hij ondertussen ook nog de boel in de gaten. Geralda herinnert mij aan het fotomoment. Ik ben zo onder de indruk, dat ik ze bijna vergeet te maken! Maar het komt goed en als ik alles compleet heb, neem ik afscheid. Ik keer terug naar huis en zij kunnen weer verder met hun werkzaamheden.
Hierbij dank ik de medewerkers van Falkom voor deze toffe uitnodiging. Voor alle beschikbare tijd en voor alles wat ik heb mogen leren. Heeft mijn verhaal jou kunnen inspireren? Op vrijdag 12 en zaterdag 13 mei 2023 zijn er open dagen. Je bent bij Falkom, van harte welkom!
Jantine