Maak Kennis Met Roline


Zuinig omgaan met je banden, het lijkt heel logisch. Maar toch zijn er veel mensen die het (nog) niet doen. Terwijl ze ondertussen wél willen besparen. Zowel in de personenauto’s als in het grote transport. En laten we eerlijk zijn, geld besparen… wie wil het niet? Ik werd benaderd door Jarno Oskam, voor mij de bekendste ‘bandenman’ die er is. Hij zei “Jantine ik nodig jou graag uit om in de Roline fabriek te komen kijken. Want wij hebben iets, wat nog niet iedereen heeft”. Natuurlijk sta ik er voor open om nieuwe dingen te ontdekken. En zo maakten wij dus een afspraak voor een uniek kijkje in de fabriek. Daar later meer over.

Wie is Roline?
Roline is het meest innoverende bandenvernieuwingsbedrijf van Nederland. In hun moderne productiehal, voorzien van geavanceerde apparatuur, worden afgesleten banden weer als nieuw gemaakt. Bovendien is Roline gespecialiseerd in nationaal en internationaal transport, stads- en taxibussen en gemeentelijk vervoer.

Alle loopvlakvernieuwingsprocessen zijn gecertificeerd volgens de ECE 109. Deze regelgeving houdt in dat de vernieuwde band dezelfde eigenschappen heeft als de nieuwe band. En daarmee voldoet aan de hoge eisen die aan nieuwe banden worden gesteld. Roline heeft verschillende certificeringen: ISO 9001, ISO 14001. Het bandenvernieuwingsbedrijf Roline (www.Roline.tv) is onderdeel van DBS. Aan het hoofd van de vestiging Roline staat Johan van Dijk.  Net zoals bij Jarno praat hij enthousiast over de banden. En is hij er van jongs af aan al positief mee in contact gekomen. Bij Johan is het van kinds af aan al meegegeven. Zijn vader werkte in de banden en af en toe ging hij mee. En inmiddels al weer een generatie verder voor het bedrijf. Prachtig, ik houd er van. Klein detail, Jarno is hier begonnen. Deze twee heren kennen elkaar dus door en door en zijn helemaal op elkaar ingespeeld. Ze maken bijna van elkaar de zinnen af, grappig om te zien.

Banden - Recycling - Vernieuwing
Het klinkt allemaal heel moeilijk, maar in de praktijk valt het wel mee en snappen we het uiteindelijk allemaal. De reden waarom ik dat weet, is omdat ik het met eigen ogen gezien heb. Want ik ben die hal / fabriek in geweest. Het is namelijk best bijzonder om te zien, hoe ze te werk gaan. Want niet iedere band kan worden hergebruikt.

Voor dat het gehele traject gaat beginnen, controleren ze namelijk de band wel of het haalbaar is om te recyclen. Want het gaat écht niet zo maar hergebruikt worden. De heren die er staan werken goed samen, hun getrainde ogen (lees al ruim 17 jaar werkervaring) zorgen ervoor dat ze eigenlijk niets missen. De machine zal uiteindelijk de laatste check doen met een röntgenscan. Dat is scherper dan het blote oog. Als je het zo ziet, denk je ‘dat is best knap uitgevonden’.

Voor het vervolgen van het traject, gaan we naar een andere hal. Er wordt een soort borstel gebruikt, om het profiel van de band te slijpen. Bij mij ontstaat er een soort ‘kortsluiting’, want dat is raar om te zien. Als de band uiteindelijk kaal is, lijkt het wel een gladde Formule 1 band! Dan volgt er een enorm interessante weg om te zien, maar als ik dat proces helemaal ga beschrijven denk ik dat er snel wordt weg geklikt. Dus in het kort, er wordt een nieuw profiel opgeplakt en de maten erop vermeld. Dat vinden de bandenmonteurs prettig, want zij hebben geen röntgenogen om te zien welke maat het is.

Forse besparing
Uiteindelijk worden ze in een kuip ‘gehangen’ en als ze klaar zijn worden ze gereedgemaakt voor het transport. Om afgeleverd te worden bij o.a. garages en bandenbedrijven. Wat nou het mooiste is, is dat Roline niet alleen fors bespaart op de productieberg van nieuwe banden. Door dit proces wordt 70% minder olie gebruikt en wordt ruim 60% minder CO2 uitgestoten. En voor de transporteur is er een forse besparing in de kosten, want de vernieuwde band kost aanzienlijk minder dan en nieuwe band. En wie wil dat niet? Oh, voordat enkele direct gaan ‘tetteren’ dat zij niet op gerecyclede banden gaan rijden, nog even dit: Weet je dat er inmiddels al volop van die banden in het transport gebruikt worden? En naar tevredenheid voldoen? En dat ook voor vliegtuigen inmiddels gerecyclede banden worden gebruikt? Je weet wel, voor het start- en landingsgestel, als je naar en van je vakantiebestemming vliegt. Dus als je het zelf niet probeert…

Bezoek zelf de fabriek
Ik zou nog even terugkomen op het prachtige bezoek dat ik heb mogen hebben bij de fabriek. Roline staat binnenkort ook op het Mega Trucks Festival in de Brabanthallen ’s-Hertogenbosch! Tijdens dit prachtige indoor truckevent, kan jij kennis maken met Roline en ook de kans krijgen om zelf een kijkje te nemen in de fabriek. Een mooie gelegenheid waarvan ik zeg… vooral doen! Je vindt de stand in Hal 1. En het Mega trucks Festival is beide dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Bedankt
Johan, Jarno en alle medewerkers van Roline die mij te woord hebben gestaan, bedankt. Hartelijk dank voor jullie gastvrijheid, openheid, humor en respect. Ik kijk terug op een heel geslaagde middag.

Jantine